Kanelbullens dag hyllar ett svenskt mästerverk

I Sverige består en kanelbulle av en vetebrödsdeg som har fyllts med smör, socker och kanel. Det är på detta sätt som svenskar känner den och trots att kanelbullen anses vara en svensk uppfinning så har den kommit att utvecklas i andra länder. Som ett exempel är kanelbullarna i Danmark ofta kanelkryddade wienerbröd som har formats som snäckor och givits namnet kanelsnegl medan de i Tyskland har inspirerats av franska bakverk och därmed kallas för Franzbrötchen.

Kanelbullens dag

Sedan 1999 firar Sverige kanelbullens dag den 4 oktober varje år och det är en temadag som blivit så pass populär att det uppges säljas 8 miljoner kanelbullar under denna dag. Bemärk här att alla kanelbullar som bakas i hemmen inte är inräknade!

Grundaren till kanelbullens dag var Hembakningsrådet, som bestod av diverse tillverkare av socker, jäst, mjöl och margarin, med Kaeth Gardestedt i spetsen. Syftet med instiftandet av kanelbullens dag var dels att Hembakningsrådet firade fyrtio år och dels att sammanslutning ville uppmuntra till köp av bakingredienser. Datumet valdes främst för att Hembakningsrådet inte ville att dagen skulle ligga i anslutning till andra matsedvänjor men också för att internationella barndagen firades vid detta datum och Hembakningsrådet tänkte sig att det skulle vara en dag för omsorg och omtanke.

Den perfekta kanelbullen

Få saker får det att vattnas i munnen som en plåt nybakade kanelbullar och besvikelsen blir därmed oerhörd om du någonsin sätter tänderna i en torr kanelbulle. Det kan vara behändigt att köpa kanelbullar på ett café eller i en matbutik men det är sällan där som de mest delikata kanelbullarna hittas. De godaste bullarna görs i hemmet men självfallet kan receptens kvalitet variera. Kanelbullar ska vara saftiga och välsmakande och här följer några tips för att lyckas med dem:

  • Låt degen jäsa ordentligt! Underjästa degar ger tråkiga bullar.
  • Smält inte smöret! Bullarna blir saftigast om du klickar ner rumsvarmt smör i degen.
  • Krydda ordentligt! Vem vill äta smaklöst vetebröd? Fyll bullarna med mycket kanel och ha gärna i kardemumma i vetedegen.
  • Variera toppingen! Uppvispat ägg och pärlsocker är en klassiker men det finns mycket annat smakfullt att toppa med. Strö över mandel och andra nötter eller pensla bullarna med sirapsvatten och doppa dem i kanelsocker.

Giftighet

Härom året fick kanelbullar dåligt rykte då kanelens giftighet hamnade i tabloiderna men att kanel är giftigt är en sanning med modifikation. Kanelen som främst hittas i butikerna kallas för cassiakanel och i denna finns relativt höga halter av ämnet kumarin vilket kan ha effekt på levern i stor mängd. Det är dock som så att ceylonkanel har minimala mängder kumarin så vill du vara på den säkra sidan är det denna kanelsort som du bör välja.